La 7 aprilie se vor împlini 3 ani de la protestele violente de la Chişinău, în urma cărora a decedat un tânăr, alte câteva sute de persoane au fost maltratate de poliţişti. Amnesty International Moldova constată într-un recent raport că, la trei ani de la tragicele evenimente, victimele aşteaptă să li se facă dreptate.
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Raportul "O problemă nerezolvată: Combaterea torturii şi a relelor tratamente în Republica Moldova relevă în mare parte problemele din justiţia moldovenească - durata excesivă în dentenţie preventivă, condiţiile proaste din izolatoarele poliţiei şi procurorii tergiversează examinarea plângerilor victimelor ce ţin de comportamentul inadecvat al poliţiştilor. De asemenea, o altă problemă identificată de experţii Amnesty este că oamenii legii care au fost condamnaţi cu suspendare, muncesc şi în prezent.
Potrivit Amnesty International Moldova, în timpul protestelor din 7 şi 8 aprilie, în jur de 600 de tineri au fost reţinuţi de poliţişti, bătuţi în comisariatele de politie.
Reacţia autorităţilor întârzie
Procuratura Generală a refuzat să comenteze raportul Amnesty International Moldova, precizând doar că în următoarele zile, va organiza o conferinţă de presă şi va prezenta detalii noi în dosarele legate de 7 aprilie. Procuratura şi Ministerul de Interne, instituţii abilitate să investigheze cazurile legate de evenimentele de acum trei ani, deplasează responsabilitatea una pe cealaltă.
Deşi acum trei ani, promiteau că vor face tot ce le stă în puteri pentru a elucida cine a organizat protestele violente, cei trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeana nu declară mai nimic şi tot invocă taina anchetei. R.Moldova condamnată la CEDO pentru "7 aprilie"
Este cazul lui Andrei Taraburcă, plângerea căruia nu a ajuns până în instanţele naţionale. Curtea Europeană a