Banca Centrală Europeană va menține dobânda-cheie la nivelul minim record de 1% și va rezista presiunilor din partea Germaniei de a abandona măsurile anticriză pe măsură ce fragilitatea redresării zonei euro devine evidentă iar îngrijorările cresc cu privire la situația financiară a Spaniei.
Bundesbank și alte bănci centrale ale statelor nordice din zona euro au cerut BCE să renunțe la măsurile anticriză și să înăsprească restricțiile cu privire la participarea în operațiunile de finanțare ale băncii, anunță CNBC. Acestea sunt îngrijorate că această cantitate mare de lichidități va crește presiunile inflaționiste în cadrul zonei euro.
Rata inflației
Rata inflației în zona euro a crescut la 2,6% la sfârșitul lui martie, peste ținta BCE de sub 2% și peste așteptări, însă situația financiară precară a Spaniei, precum și scăderea producției industriale în Franța și Germania în luna martie, înseamnă că BCE nu-și poate permite să renunțe acum la măsurile de finanțare.
Oficialii BCE consideră, însă, că au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a lupta contra crizei, iar Mario Draghi, președintele BCE, a cerut ca și guvernele să contribuie la rândul lor. Acestea au răspuns, săptămâna trecută, căzând de acord să crească puterea financiară a fondului de urgență european la 700 de miliarde de euro.