Ministerul Educaţiei schimbă nu numai regulile de admitere la facultate, ci şi felul în care acestea vor fi finanţate în anul universitar 2012-2013. Astfel, dacă până acum fiecărei universităţi îi era alocat un anumit număr de locuri finanţate de la buget, de anul acesta ministerul va da granturi, adică o sumă de bani pe care fiecare instituţie de învăţământ superior o va gestiona după propriile reguli.
"Ministerul nu mai aloca un număr de locuri, ci dă granturi de studii, adică o sumă de bani pe care fiecare universitate o poate împărţi între locurile bugetate sau parţial suportate de către studenţi împreună cu instituţia de învăţământ superior. Astfel, ministerul alocă 45.887 granturi pentru licenţă, 25.426 pentru master, 4.000 pentru rezidenţiat şi 1.504 pentru doctorat", a spus ministrul Cătălin Baba.
Valoarea unui grant este de 4.000 lei per student, sumă care, potrivit ministrului Educaţiei, reprezintă costurile reale pentru un an de şcoalizare în învăţământul superior. Astfel, de anul acesta, alocaţia pentru un student creşte de 2.600-2.800 de lei la 4.000 lei, ceea ce înseamnă că suma alocată de minister este aproximativ aceeaşi ca anul trecut, când au fost finanţate 62.850 de locuri în universităţile de stat.
Cum pot proceda universităţile
Ministrul a precizat că universităţile pot alege varianta în care granturile să fie utilizate pentru a finanţa integral locurile bugetate, iar locurile cu taxă să fie plătite în totalitate de studenţi, adică ca şi până acum, dar pot opta şi pentru varianta în care să folosească doar o parte din bani pentru locurile bugetate, iar cu restul să cofinanţeze locurile cu taxă.
“De exemplu, o universitate poate decide să ceară studentului 1.000 de lei, iar contribuţia sa să fie de 3.000 de lei. Banii necheltuiţi sunt utilizaţi pentru a da noi granturi. Fiecare universitate va stabili cum cheltu