România ar trebui fie să revină la alegeri pe liste, fie să adopte modelul german. Pragul electoral nu trebuie redus, pentru a nu avea o "invazie" de partide "nesemnificative", dar nu trebuie nici mărit, pentru că ar exista riscul unei lipse de reprezentativitate. Numărul parlamentarilor "nu trebuie să ajungă la 300". Nu există "absolut nici o şansă" ca modificarea Constituţiei să aibă loc în 2012. Declaraţiile au fost făcute la RFI de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.
Comisia de elaborare a legii electorale a început să funcţioneze. Una dintre chestiunile puse în discuţie este ce fel de vot ar trebui să aibă România.
Puiu Haşotti spune că există trei posibilităţi: "Sunt trei mari variante. Este varianta votului uninominal pur, care se face într-un singur tur, cum este în Anglia sau în două tururi, cum este în Franţa. Vreau să vă spun că şi în Anglia şi în Franţa se lucrează la o lege proporţională, pentru că s-a dovedit, cel puţin în Anglia, că un partid care ia 26% vot politic nu are nici măcar un mandat în Parlament, ceea ce este evident absurd. A doua variantă este cea germană, cu compensare pe anumite tipuri de listă. Aici, jumătate dintre parlamentari sunt aleşi în colegii uninominale, dar mult mai mari şi jumătate pe nişte liste naţionale, pe lista naţională putând fi şi candidaţi care se duc în colegii şi candidaţi care nu se duc în colegii. A treia variantă, care este tot proporţională este ceea ce aveam până în anul 2008 şi s-a schimbat".
Puiu Haşotti militează fie pentru revenirea la sistemul de liste, fie la adoptarea modelului german. "Din punctul meu de vedere, un punct de vedere personal, fie se revine la listă, variantă care este în marea majoritate a ţărilor din UE, fie un sistem proporţional, pornind de la modelul german, dar tot proporţional", precizează liderul senatorilor PNL.
"Invazia" partidelor mici