Nu vă apucaţi să căutaţi Malcociul pe harta Transilvaniei, printre satele de saşi, că n-o să-l găsiţi. Căutaţi în Dobrogea, la 9 km est de Tulcea, prima localitate de pe drumul binecunoscut de amatorii de pescuit în Deltă.
Firesc, vine întrebarea: germani în Dobrogea? Da, am avut şi noi, dobrogenii, colonii de germani, diferite ca origine de cele din Transilvania. Ai noştri germani veneau din Basarabia şi din sudul Rusiei, acolo unde fuseseră colonizaţi de către Ecaterina a II-a.
Cînd coloniştii s-au înmulţit, iar pămîntul a devenit insuficient, plus au mai venit nişte ani secetoşi cu recolte proaste şi boli, cei mai tineri şi-au luat inima în dinţi, nevestele, pruncii şi avutul în căruţe şi au luat-o încotro au văzut cu ochii, în căutare de pămînturi bune şi disponibile. Ajung în cele din urmă în Dobrogea, care era la vremea aceea sub turci şi unde găsesc pămînturi libere şi nelucrate, berechet. Întemeiază colonii prospere şi frumoase nu numai la Malcoci, ci în toată Dobrogea, căci după primul val de imigranţi din 1840-1850, mai vin două în ’73-’83 şi în 1890.
DE ACELASI AUTOR Consulate străine în Tulcea Dobrogea în sărbătoare Templul coral din Tulcea A fost odată... un bazarDupă un secol de convieţuire paşnică şi prosperă, vine însă, în prag de război, marele plan de aducere acasă a germanilor; şi uite aşa germanii apucă din nou calea băjeniei (de data asta, nu prea inspirat, căci au multe de îndurat, iar la sosire nici vorbă de Vaterland idilic, dar asta, deşi foarte interesantă, e o altă poveste).
Malcoci a fost primul sat german întemeiat de colonişti în Dobrogea în 1843, devenit repede un sat bogat, cu gospodării ordonate şi prospere. În 1940, în cadrul planului organizat de repatriere a etnicilor germani „Înapoi în Reich!“, pleacă din Malcoci în Germania 1102 colonişti. În sat mai rămîn 15 persoane şi biserica întemeiată de coloniştii