Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bağiş, îşi face apariţia surîzător la întîlnire. Alături de echipa sa, coboară sprinten scările micului palat de secol XIX, pînă la terasa de pe malul Bosforului, unde îl aşteaptă jurnalişti din 17 ţări ale Uniunii Europene. Sîntem realmente pe ultimul metru al Europei geografice.
„Mulţi mă întreabă, în Turcia: de ce continuăm să insistăm în procesul de aderare, avînd în vedere criza prin care trece Europa? Iar răspunsul meu este: criza nu va ţine o veşnicie. Turcia va continua să fie un partener important al Uniunii Europene, în condiţiile în care 45% din comerţul nostru exterior este cu Uniunea Europeană. Mai bine de 60% din turiştii care vin în fiecare an în această ţară minunată sînt din Uniunea Europeană. Circa 85% din investiţiile străine directe sînt din state ale Uniunii Europene“, spune ministrul Bağiş.
DE ACELASI AUTOR Un altfel de sfîrşit al lumii Trei iluzii ale dreptei de pe la noi Oficial, sîntem iar în "zona gri" Ceauşescu şi o campanie obosităDiscursul lui este un amestec de optimism şi frustrare. Optimism, pentru că, spune oficialul turc, procesul de negociere – îndelungatul proces de negociere – este oricum bun pentru ţară, pentru că ajută la întărirea democraţiei. Dar şi frustrare, pentru că decidenţii politici nu urmează exemplul decidenţilor economici, iar procesul de negociere este actualmente blocat.
Afară, dincolo de pavilionul din sticlă în care are loc discuţia, se poate vedea tumultul circulaţiei de pe impresionantul pod peste Bosfor. Un pod care leagă două lumi, o imagine care apare mereu în telenovelele turceşti, programele de televiziune cele mai populare în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu. Dar care fac audienţă bună şi în România.
Dincolo de succesul financiar, telenovelele turceşti sînt unul dintre elementele expansiunii culturale în vechiul spaţiu de domin