Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală faţă de ministrul Mediului, deputatul UDMR, Laszlo Borbely. Acesta este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă şi fals în declaraţia de avere, în formă continuată.
DNA nu precizează nimic despre dosarul instrumentat pe numele ministrului Mediului, însă presa a dezvăluit de-a lungul timpului că acesta ar fi favorizat un om de afaceri interesat de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române, acuzaţii dezminţite vehement de Laszlo Borbely.
Concret, totul a plecat de la o anchetă pornită de procurorii anticorupţie din Oradea. Aceştia l-au pus sub acuzare pe consilierul personal al ministrului, pentru că, prin trafic de influenţă, acesta ar fi intervenit pe lângă conducerea Apelor Române, pentru a încheia 50 de contracte cu omul de afaceri Ioan Ciocan.
Firul anchetei a dus apoi la însuşi ministrul Borbely, ale cărui rude–cred procurorii–ar fi renovat un apartament din Capitală cu ajutorul firmei afaceristului.
Până acum, ministrul Mediului a respins ideea implicării sale în acest dosar. Lideri ai UDMR şi-au apărat colegul cu tărie, unii mergând până la a acuza DNA că ar fi dorit compromiterea lui Borbely pentru că Uniunea a respins reorganizarea administrativă a României.
La rândul său, şeful DNA, Daniel Morar, a denunţat presiunile politice la care sunt supuşi procurorii anticorupţie în dosarul legat de ministrul Mediului. "Aceste acuzaţii pun presiune pe procuror (…) mai ales că sunt inconsistente şi în necunoştinţă de cauză", a declarat Morar. În replică, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a negat că formaţiunea sa ar face presiuni asupra DNA. Procedura
Constituţia României spune că pentru ca un ministru care este şi parlamentar să poa