Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină dobânda de referinţă la 1%, iar analiştii speră ca instituţia să reziste presiunilor Germaniei care cere renunţarea la măsurile de criză adoptate de BCE în sprijinul băncilor, transmite Reuters. Sursa: SHUTTERSTOCK
Bundesbank, puternica Bancă Centrală a Germaniei, conduce grupul celor care cer BCE, pentru a nu alimenta presiunile inflaţioniste, să înceapă pregătirile pentru a renunţa la împrumuturile masive (de peste 1.000 de miliarde de euro) care au ajutat băncile să obţină suficiente lichidităţi şi au scăzut costurile de împrumut pentru guvernele din zona euro care se confruntă cu probleme financiare.
Economistul Michael Schubert, de la Commerzbank, a declarat că decizia BCE de a menţine dobânda de referinţă la 1% nu reprezintă o surpriză, pe fondul inflaţiei care rămâne ridicată şi a perspectivelor economice slabe ale zonei euro.
Inflația în zona euro, în scădere
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în martie la 2,6%, de la 2,7% în februarie, conform unei estimări preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În pofida scăderii, rata inflaţiei în zona euro a rămas peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de 2%.
"Cred că situaţia este mult prea fragilă pentru ca pentru ca BCE să ia în considerare renunţarea la împrumuturile acordate băncilor, mai ales dacă ne uităm la situaţia Spaniei", a explicat Christian Schulz, de la Berenberg Bank, fost economist BCE.