Teatrul Naţional din Bucureşti a inclus, de curând, în repertoriu un titlu nou: “Biloxi Blues” de Neil Simon, un spectacol semnat de Mircea Rusu. Montarea, inclusă în programul “Uşi deschise pentru toţi” nu este, însă, nouă, ci reprezintă examenul de absolvire al unor studenţi de la Facultatea de Teatru (UNATC) de acum trei ani, profesor fiindu-le cunoscutul actor Mircea Rusu. De atunci spectacolul s-a jucat pe câteva scene: la Teatrul de Comedie, la "Nottara", la Godot Cafe-Teatru. E uşor de deplasat, căci e fără decor: există doar valizele de lemn specifice cătăniei. Acum însă, tinerilor absolvenţi li s-a deschis mai larg o uşă, ei având posibilitatea să demonstreze că pot face teatru de calitate şi să convingă de acest lucru atât conducerea TNB, cât şi publicul. E şansa lor.
Piesa a fost aleasă de Mircea Rusu, care ne-a spus: "Mi-a căzut în mână textul şi mi-am adus aminte de perioada cea mai tristă din viaţa mea, care a fost satisfacerea stagiului militar. Am încercat nişte sentimente paradoxale. Ura faţă de acea perioadă şi faţă de acei care m-au instruit a început să se topească în faţa acestui text minunat şi în faţa dorinţei studenţilor de a întruchipa nişte personaje spumoase şi generoase pentru ei. Nu mi-a fost uşor, pentru că, din păcate, aceşti copii nu au făcut armata. A trebuit să le induc cumva acea disciplină de care este nevoie în armată, disciplină idioată până la urmă. Mă rog, aşa mi s-a părut atunci şi nici acum nu am altă părere. Au fost momente când, poate, m-au urât sau mi-au aruncat nişte priviri nu foarte prietenoase".
Piesa e motiv de studiu şi de meditaţie pentru psihologia masculină. Până la urmă, interpreţii principali – şase soldaţi şi un sergent - au înţeles că trebuie să respecte nişte reguli, acelea care sunt în armată, chiar dacă ei nu au făcut armata. S-au identificat cu personajele. Au menţinut, împreună cu pr