Domnul Victor Cionga, managing part-ner la compania de consultanţă financiară "AZ Capital Advisors", ne-a furnizat argumente în favoarea recentei vânzări a firmei "Cupru Min", o privatizare care a concentrat polemici.
Reproducem mai jos textul domnului Cionga , observând că, totuşi, argumentele sunt circumscrise strict subiectului rentabilităţii privatizării firmei "Cupru Min", fără să-i ilustreze opinia despre valorificarea zăcămintelor de cupru.
Precizăm că domnul Cionga ne-a predat textul care urmează, înaintea intervenţiei televizate de alaltăieri a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, astfel că acele argumente care le sunt comune nu reprezintă preluări. (BURSA)
1. Săptămâna trecută am fost martorii a două evenimente care au avut în rolul principal OPSPI ca reprezentant al statului: închiderea cu succes a Ofertei Publice Secundare a Transelectrica şi vânzarea integrală a pachetului de acţiuni al societăţii Cuprumin. Pe parcursul rândurilor de faţă vom face câteva scurte consideraţii despre cazul Cupruminului pornind de la modul cum a fost el reflectat în media până la data la care au fost scrise aceste rânduri (29 martie).
2. În primul rând o scurtă recapitulare: Cuprumin, societate care este în insolvenţă, se ocupă cu extragerea minereului conţinând cupru, separarea acestuia de steril şi prepararea minereului pentru vânzarea sa către topitorii (gen Phoenix Baia Mare). După cum menţiona recent în presă dl. Petre IANC (un profesionist cu experienţă în metalurgie şi care a lucrat ca reprezentant al MECMA în privatizări importante cum a fost cea a SIDEX), înainte de 1989 lanţul prin care era valorizat minereul extras din minele de la Abrud (azi ale Cupruminului) şi cele de la Moldova Nouă era unul integrat mergând până la produse finale cum ar fi cabluri electrice şi foi de cupru. Din păcate ca urmare a lipsei de viziune de la începutul