Planurile Guvernului britanic de a extinde înregistrarea în masă a detaliilor cu privire la comunicaţiile pe Internet au generat alarmă în clasa politică şi în mass-media.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Guvernul a anunţat că intenţionează să legifereze cât de curând cu putinţă, dar detaliile proiectului de lege nu sunt clare şi deja, în sânul coaliţiei de guvernare s-au auzit voci împotrivă.
Potrivit informaţiilor, ce-i drept fragmentare, puse la dispoziţie de Ministerul de Interne de la Londra, Guvernul doreşte să legifereze obligaţia pentru companiile care pun la dispoziţie servicii de Internet de a stoca pe o durată de 12 luni detaliile personale ale utilizatorilor de reţele sociale de tip Facebook sau Twitter sau telefon pe Internet, cum este Skype.
La ora actuală, potrivit unei directive a Uniunii Europene, se stochează deja pe durată de un an detaliile acelora care trimit email-uri şi care fac convorbiri telefonice.
Într-un articol publicat în tabloidul The Sun, ministrul de Interne, Theresa May, a justificat aceste măsuri prin necesitatea combaterii terorismului, a pedofiliei şi a crimei organizate. Ea a adăugat că nimeni nu intenţionează să se uite prin email-urile oamenilor obişnuiţi sau în conturile lor de Facebook.
Theresa May este membră a Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron, dar şi vicepremierul Nick Clegg, lider al partenerului de coaliţie, Partidul Liberal Democrat, a apărat intenţiile Cabinetului şi a acuzat presa că încearcă să creeze o atmosferă de teamă.
Dar deja în rândurile deputaţilor celor două partide ale coaliţiei la putere s-au ridicat voci şi nu tocmai nesemnificative, împotriva proiectului. Deputatul conservator David Davis, contracandidatul lui David Cameron din 2005 la şefia Partidului Conservator, a reamintit că un proiect similar a dorit să adopte şi Parti