Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, şi-a anunţat miercuri demisia, cu nouă luni înaintea încheierii mandatului său, permiţând astfel organizarea de alegeri generale la data de 6 mai, un demers criticat chiar de unii dintre aliaţii săi, dar care îi va permite lui să-şi susţină mai bine partidul în cadrul alegerilor, comentează AFP.
Tadici a anunţat, totodată, că va candida şi el la aceste alegeri. Iniţial, alegerile locale, regionale şi legislative fuseseră convocate pentru 6 mai. Tadici, care este deja foarte implicat în campania electorală a Partidului Democratic (DS) pentru legislative, candidează pentru un al treilea mandat.”Aceste alegeri vor fi o bună ocazie pentru cetăţeni de a alege calea pe care doresc s-o urmeze. Eu o propun pe cea a integrării europene şi a păstrării integrităţii teritoriale a ţării”, a spus acesta, potrivit televiziunii publice.
Profită de momentul propice
Analiştii apreciază că Tadici încearcă să capitalizeze pe seama obţinerii de către Serbia, la 1 martie, a statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, prioritatea administraţiei sale în materie de politică externă. Totodată, decizia lui Tadic ar putea dinamiza o campanie până în prezent foarte ternă, care nu prea interesa alegătorii, sunt de părere analiştii.
Principalul său adversar este Tomislav Nikolici, liderul Partidului Sârb al Progresului (SNS), cea mai importantă formaţiune a opoziţiei. Nikolici l-a învins deja de două ori pe Tadici la prezidenţialele din 2004 şi 2008.
Organizarea anticipată a alegerilor prezidenţiale a fost totuşi criticată de mai multe formaţiuni politice, printre care Partidul Socialist (SPS, aliat la putere) al vicepremierului Ivica Dacici. Acestea se tem că toată atenţia va fi captată de candidaţii la Preşedinţie, cei mai carismatici urmând să fie locomotive pentru partidele lor.