Prezent miercuri, 4 aprilie, într-o vizită de lucru la Zalău, ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a anunţat că are în vedere o înăsprire a pedepselor aplicate celor care poluează mediul. El s-a referit şi la cei care provoacă incendii de vegetaţie, avertizând că aceştia nu vor mai beneficia de subvenţii de la APIA.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, s-a întâlnit miercuri, 4 aprilie, cu primarii din Sălaj, în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Zalău. Ministrul a insistat asupra incendiilor de vegetaţie uscată, care, în opinia sa, "au devenit un sport naţional", cerându-le primarilor să se implice, alături de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), în prevenirea acestor fapte şi în identificarea autorilor acolo unde ele s-au produs deja. "Anul ăsta a fost ceva de neînchipuit - am avut şi sute de incendii pe zi, cu mii de hectare arse - iar acest fapt se întâmplă din cauză că APIA dă subvenţie de anul acesta numai dacă ai tarlaua curaţată. Atrag atenţia primăriilor, prefecturii, APIA: există prevederi în lege care prevăd că dacă un proprietar dă foc la tarla, acestă să nu mai primească subvenţia", a declarat ministrul.
Borbely apreciază că, în general, faptele care dăunează mediului sunt prea blând pedepsite şi a anunţat că a început demersurile pentru înăsprirea sancţiunilor. "În cazul infracţiunilor silvice, spre exemplu, mi se pare mult ca numai peste 5 metri cubi să fie considerat infracţiune (furtul). Mai mult, din 3.000 de dosare penale transmise autorităţilor competente, doar 0,5 la sută ajung la o condamnare, pentru că se consideră cu reprezintă un pericol social" - a explicat ministrul, precizând că va elabora o strategie pentru protecţia mediului care va la bază sancţiuni mult mai dure. "Delictul de mediu trebuie pedepsit mult mai dur", a punctat el.
László Borbély n-a făcut nici