Vechile palate nobiliare din centrul istoric al Clujului ascund poveşti deopotrivă emoţionante şi inedite.
În centrul istoric al Clujului, lângă Palatul Rhédey, care aparţinea odinioară unei familii nobiliare înrudită cu Casa Regală a Marii Britanii, precum şi cu Casa Regală a României, se află Palatul Jósika, cunoscut şi sub numele de „Casa cu picioare". Palatul a fost înălţat pe locul fostei reşedinţe clujene a principilor Transilvaniei. De altfel potrivit unor izvoare istorice, un membru al familiei Josika a fost cancelar al Transilvaniei. Originile etnice ale acestei familii nobiliare sunt deosebit de complexe, iar rădăcinile româneşti se împletesc cu cele maghiare.
Pe locul palatului, înaintea acestuia, s-a aflat casa Kakas, care a constituit în secolul XVI adăpostul principilor Transilvaniei. Din acest loc, în 1594, Sigismund Báthory - principe al Ardealului şi aliat, apoi suzerain şi în cele din urmă duşman al domnitorului Mihai Viteazu - a asistat la execuţia membrilor partidei filo-turceşti din Dieta Transilvaniei. Clădirea a devenit reşedinţa lui Anton Jósika (Antal Jósika), comitele Clujului, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Pe vremea aceea, palatul avea doar un etaj.
În 1828, János Jósika, un urmaş al vechiului comite, a refăcut palatul, ocazie cu care a mai fost adăugat un etaj, clădirea dobândind aspectul actual.
La etajul întâi, a funcţionat Cazinoul maghiar din Cluj, iar în perioada 1880-1902 Tabla regească, instituţie care avea un rol important în administrarea Justiţiei din comitatului Clujului. Clădirea a mai adăpostit de a lungul timpului Palatul de Justiţie, Curtea de Apel şi Biblioteca Facultăţii de Medicină.
Palatul a fost construit în stilul neoclasicist, elementul caracteristic al faţadei fiind porticul cu coloanele dorice dublate în perete de pilaştri, susţinând un amplu balcon de fier forjat. Pe frontispici