Abandonul şcolar şi sărăcia sunt problemele de care mulţi copii din famiile defavorizate din România nu reuşesc să treacă şi sunt astfel condamnaţi la o viaţă grea, la fel ca părinţii lor. Una dintre soluţiile pentru a trece de acest cerc vicios este accesul micuţilor la educaţie, încă din primii ani de viaţă, după cum relatează ziariştii de la AFP.
Ei prezintă o grădiniţă din Transilvania, din satul Araci, unde trăieşte o comunitate dominată de ţigani, iar sărăcia este la ea acasă. Pentru cei câteva zeci de copii din această aşezare, grădiniţa deschisă de doi ani a fost singura speranţă de a se rupe de mediul dezolant de acasă.
În România, unul dintre statele cele mai sărace din Uniunea Europeană, grădiniţa este o etapă-cheie „pentru a rupe cercul vicios sărăcie - eşec şcolar - sărăcie", a explicat pentru AFP directorul şcolii din Araci, Szilard Dullo. Majoritatea celor în pericol să abandoneze şcoala provin din rândul romilor, cum este şi cazul satului Araci.
Tichete pentru hrană
O asociaţie umanitară, Ovidiu Rom, care a ajutat la înfiin-ţarea grădiniţei din Araci, s-a preocupat de soarta a încă 1.400 de copii din întreaga ţară care au fost şcolarizaţi prin programul „Fiecare copil la grădiniţă". Familiile în dificultate, indiferent dacă sunt rome sau nu, primesc tichete sociale în valoare de 12 euro pe lună pentru a cumpăra haine sau hrană, iar în schimb şi-au luat angajamentul să-i trimită pe copii zilnic la şcoală. Programul, desfăşurat pe baza unor donaţii, se va desfăşura timp de 20 de ani pentru a ajuta la schimbarea mentalită-ţilor. Organizatorii, Maria Gheorghiu, specialistă româncă în domeniul educaţiei, şi o americancă, Leslie Hawke, speră să extindă proiectul în toată ţara. ONG-ul organizează cursuri pentru educatori, iar părinţii participă o dată pe lună la o activitate comună la şcoală.
Abandonul şcolar şi sărăcia sunt pr