Costurile estimate de Ministerul Apararii (MapN) la 234,4 milioane euro pentru a-si elibera benzile de frecvente radio pe care le gestioneaza acum si care vor fi licitate in vara acestui an sunt semnificative si ar putea sa nu aiba efectul dorit de asigurare a posibilitatii de noi intrari in piata telefoniei mobile si implicit a cresterii concurentei, avertizeaza Consiliul Concurentei. In replica, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) a precizat pentru HotNews.ro ca preturile de pornire propuse pentru cumpararea frecventelor reflecta valoarea economica si sociala a spectrului radio, care este o resursa limitata a statului, si nu costurile de eliberare solicitate de MapN.
Consiliul Concurentei a publicat marti, 3 aprilie, pe site-ul propriu un punct de vedere legat de licitatia de telefonie mobila care va avea loc in acest an in Romania si care va reconfigura piata de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani. Mai exact, autoritatea s-a exprimat doar la o parte din frecventele care ar urma sa fie licitate, respectiv benzile de frecvente radio 830-862 MHz, 1747,5 1785 MHz, 1842,5-1880 MHz si 2500-2690 MHz gestionate partial acum de MapN.
Pentru a-si elibera aceste frecvente, Ministerul Apararii a estimat ca vor fi costuri in valoare de 234,4 milioane euro, care vor fi suportate partial (conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta) intr-un cuantum egal cu valoarea in lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului incasat de ANCOM). Diferenta ar urma sa fie incasata din cuantumul taxei de licenta incasate de la fiecare dintre castigatorii procedurilor de selectie care vor avea loc in acest an pentru acordarea drepturilor de utilizare a acestor frecvente.
"Fara a se oferi informatii si date ca sa fundamenteze costul total pentru eliberarea benzilor resp