Romania are multe banci in raport cu marimea economiei si cu populatia bancabila, dar este o piata promitatoare si inca sunt oportunitati de dezvoltare puternice in domenii precum agricultura sau energia regenerabila, a precizat directorul general al Bancii Carpatica, Nicolae Surdu, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
In frunte cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, bancherii au subliniat, in ultima perioada, ca marimea sistemului bancar romanesc nu se preteaza la conditiile economice actuale.
Seful Carpatica spune ca o banca universala este greu de sustinut, pentru ca are nevoie de capitalizare. Pe de alta parte, o institutie de credit orientata catre o nisa este mai vulnerabila din punct de vedere al riscului, intrucat este expusa doar la un singur tip de clientela.
“Deocamdata suntem o banca universala, ce ne rezerva viitorul depinde de actionariat. Romania este o piata promitatoare care ofera oportunitati de dezvoltare puternice. O oportunitate este agricultura, iar a doua este energia regenerabila. Sunt convins ca va veni un moment in care agricultura se va organiza intr-un tip industrial, iar Romania ar putea deveni o forta agricola”, a declarat Surdu.
Cand vom vedea un investitor strategic la Banca Carpatica Tot de actionariat depinde cooptarea unui investitor strategic in cadrul bancii. Carpatica este detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea, iar in ultima perioada s-a vorbit ca acesta doreste vanzarea unei bune parti a actiunilor detinute catre fondul britanic de investitii AnaCap.
Pe langa Carabulea, care are 41,28% din actiunile bancii, unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tanase, detine 11,21% din actiuni.
“Actionarii decid pana unde pot merge si daca este momentul sa aduca pe cineva alaturi pentru a duce business-ul mai departe. Eu intotdeauna am sustinut ca va veni un moment in care banca