Viceguvernatorul Băncii naţionale a româniei (BNR), Bogdan Olteanu, a arătat, în deschiderea unei conferinţe dedicate investiţiilor chineze în România, că ţara noastră prezintă două mari oportunităţi: companiile industriale care încă se mai află la stat şi resursele naturale.
"Acum avem, mai întâi de toate, o opţiune politică, respectiv aceea de a păstra la stat sau a privatiza aceste companii, şi a doua opţiune constă în adminuistrarea corectă a companiilor şi resurselor pe care statul încă le mai păstrează", a declarat Bogadan Olteanu.
El a mai arătat că nu poţi ţine o fabrică închisă până te hotărăşti dacă o poţi administra eficient. Din fericire, zăcământul poate să mai aştepte, a mai spus Olteanu.
În deschiderea aceleiaşi conferinţe, organizată de CFA România (Chartered Financial Analyst), Ambasadorul Chinei la Bucureşti, Huo Yuzhen, a asigurat întreprinzătorii şi liderii mediului de afaceri prezenţi că "Guvernul de la Beijing va sprijini cu prioritate companiile chineze care vor să investească în Europa centrală şi de Est, inclusiv în România".
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, prezent la eveniment, a declarat că România intenţionează să dezvolte relaţiile economice cu China, după ce anul trecut ritmul de creştere a exporturilor româneşti l-a depăşit pe cel al importurilor.
"România a atras în ultimele două decenii investiţii străine directe de peste 53 miliarde euro, iar în actuala conjunctură economică, caracterzizată prin incertitudini şi dificultăţi economice, diversificarea schimburilor comerciale şi a paletei de investitori, inclusiv cu emergenţa tot mai pronunţată a unor mari puteri economice, constituie o prioritate a Guvernului. În acest sens, luăm ca exemplu schimburile comerciale cu China", a spus Ungureanu.
El a arătat că relaţiile bilaterale între România şi China au consemnat în 2011 faţă de 2010 o creştere