Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că proiectul de instrucţiune prin care CNVM desfiinţează piaţa RASDAQ creează confuzie în rândul investitorilor şi nu lămureşte statutul acestei pieţe pe care sunt listate în prezent circa 1.150 de companii cu o capitalizare cumulată de peste 2,2 miliarde de euro.
Proiectul a fost publicat săptămâna trecută de CNVM şi prevede că toate firmele de pe RASDAQ vor fi mutate pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care va stabili ulterior o listă cu societăţile ce îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea urmând să fie obligate să consulte acţionarii cu privire la promovarea la uneia dintre categoriile Bursei.
Acest act consfinţeşte practic desfiinţarea pieţei RASDAQ la 15 ani de la lansare. Statutul pieţei RASDAQ este un subiect extrem de controversat care a creat dispute între investitori, brokeri şi reprezentanţii BVB şi ai CNVM.
Reglementatorul nu a reuşit în ultimii şase ani să clarifice statutul acestei pieţe, ceea ce a dat naştere la multiple interpretări şi procese în instanţă legate de nederularea unor oferte publice de preluare, de delistări care nu au respectat drepturile acţionarilor şi de acuzaţii de manipulare a preţului unor acţiuni.
CNVM încearcă acum să bage problema RASDAQ sub preş prin defiinţarea acestei pieţe, dar investitorii se tem că prin transferul companiilor de pe RASDAQ pe ATS, care este prin definiţie o piaţă nereglementată, nu le vor mai fi respectate drepturile de acţionari.
"În primul rând, statutul pieţei RASDAQ nu este clarificat prin instrucţiune, deşi, aparent, piaţa RASDAQ pare desfiinţată implicit prin tranzacţionarea tuturor acţiunilor pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti. Din acest punct de vedere, ezitarea CNV