Lipsa degivrării avionului ATR 72 al companiei ruse UTair, prăbuşit luni în Siberia, este cauza cea mai probabilă a accidentului soldat cu 31 de morţi şi 12 răniţi, anunţă anchetatorii ruşi, citaţi de AFP.
„Pe baza elementelor avute, anchetatorii consideră că lipsa degivrării este cauza cea mai probabilă a catastrofei aeriene", precizează comisia de anchetă.
Directorul-general al UTair, Andrei Martirosov, a confirmat că avionul nu fusese curățat de gheață înainte de decolare, pentru că piloţii au stabilit că nu era nevoie de acest lucru.
Potrivit ziarului „Kommersant", experţii sunt de părere că degivrarea era absolut necesară, date fiind condiţiile meteo la Tiumen.
În general, tehnicienii de la sol propun degivrarea avionului contra-cost, iar decizia este luată de comandantul aeronavei, notează Mediafax.
Degivrarea ar fi costat 30.000 de ruble (770 de euro).
În ultimii ani, în Rusia au avut loc zeci de accidente aviatice.
Numai în 2011 s-au prăbușit 15 avioane, bilanțul morților ridicându-se la 120. Iar aceste date se referă doar la victimele civile.
Ca urmare, au fost ridicate multe semne de întrebare privind siguranța traficului aerian.
Experții din domeniul aeronautic spun că în afara faptului că avioanele sunt vechi, unele datând din era sovietică, există și alte probleme.
Multe aeroporturi sunt în paragină, nu au echipamente importante, echipajele de zbor nu sunt instruite corespunzător, iar controlul guvernamental asupra industriei este slab, în ciuda promisiunilor făcute de președintele Dmitri Medvedev că sistemul va fi reformat.
Specialiștii afirmă că multe companii, aflate în căutarea profitului, nu respectă norme elementare de siguranță.