Iureşul crizei şi al grevelor din Spania a făcut să treacă aproape neobservat un alt eveniment. Artur Mas, liderul guvernării autonome a Cataloniei, a declarat că va face din independenţa regiunii obiectivul său politic, scrie "Libération".
Vestea a fost anunţată la Congresul partidului său, Convergenţa democratică a Cataloniei (CDC). Liderul partidului, Artur Mas a anunţat că partidul a decis să lupte pentru crearea unui stat propriu.Speranţele de independenţă s-au acutizat în cadrul acestei regiuni autonome, scrie cotidianul francez. Catalonia e unul dintre cele mai bogate state spaniole - asigură 20% din PIB-ul naţional. CDC şi-a schimbat strategia conformându-se acestor speranţe. Până acum, formaţiunea a dat dovadă de moderaţie.
Noul statut autonom al Cataloniei fuseses deja votat în 2005 de Parlamentul catalan (şi aprobat de 75% dintre alegători în cadrul unui referendum) şi apoi aprobat în 2006 de Camera Deputaţilor din Parlamentul spaniol. Partidul Popularilor al actualului premier Mariano Rajoy, pe atunci în opoziţie, a înaintat mai multe amendamente privind neconstituţionalitatea acestui text. Curtea Constituţională a "corectat" textul şi a refuzat noţiunea de naţiune catalană. Pentru că au simţit că le-a fost amputat statutul, peste un million de catalani au manifestat la Barcelona, în iulie 2010 şi au strigat "Trăiască o Catalonie liberă!". Unii au mers şi mai departe, adoptând de-a dreptul o poziţie anti-spaniolă : "Spania, afară!".
De atunci, dorinţa de independenţă a tot câştigat teren. Sondajele de opinie arată că, din cei 7,5 milioane de locuitori ai regiunii, circa 50% doresc un stat de drept independent, în cadrul Uniunii Europene. Legăturile cu Madridul sunt tot mai tensionate. Rămân şi raţiunile culturale - limba, istoria şi cultura Cataloniei sunt diferite de ale Spaniei, spun catalanii. De la debutul crizei, în 2008, mulţi catal