Vânzările de acţiuni de circa un miliard de euro pe care Guvernul şi-a propus să le realizeze în acest an pe bursă sunt privite de brokeri şi investitori ca o soluţie miraculoasă pentru dezvoltarea pieţei locale de capital. Listările "perlelor" statului din sectorul energetic Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica este de aşteptat să facă din bursa de la Bucureşti o destinaţie pentru fondurile străine de investiţii şi să atragă în piaţă investiţii străine de sute de milioane de euro. Aceleaşi oferte este de aşteptat să-i scoată din amorţeală şi pe investitorii locali, care s-au cam lăsat de bursă în ultimii ani, şi să deschidă apetitul românilor pentru investiţii în acţiuni. Iar dacă asta nu merge, brokerii vin şi cu oferte exotice, cum ar fi acţiuni ale unora dintre cele mai cunoscute companii americane, care vor fi aduse pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS).
Cu o conducere nouă, Bursa de Valori Bucureşti are planuri mari şi speră să devină în următorii ani un hub regional. Fondurile mutuale şi de pensii locale este de aşteptat să devină, în sfârşit, un factor de stabilitate pe piaţă.
Mulţi consideră că 2012 este anul pieţei de capital. La fel era văzut şi 2011, an care a debutat cu listarea Fondului Proprietatea, dar care a rămas în memoria tuturor ca anul eşecului ofertei Petrom.
Dacă nu va reuşi să atragă şi listări private şi să-i înveţe pe antreprenorii locali să vină şi să se finanţeze de pe piaţa de capital, ofertele statului vor trece la fel ca listarea Fondului Proprietatea, iar bursa va rămâne doar un jucător marginal în economie, ca şi în ultimii 17 ani.
Mai citiţi în suplimentulPieţe de capital:
Ofertele statului ar putea scoate bursa din anonimat. Listările private se lasă aşteptate
Dacă nu merge cu Transelectrica şi Petrom, brokerii îmbie investitorii cu Apple şi Coca-Cola
Bătrânul