Zona euro are în faţă trei trimestre de recesiune şi stagnare economică, iar statele periferice, împinse tot mai adânc în austeritate de Berlin, sunt bântuite de spectrul Marii Depresiuni din anii '30. Germania însă pune o nuanţă de contrast pe această imagine gri, anunţând creşteri salariale de peste 6% pentru sectorul privat în următorii doi ani, semn că prima economie europeană, propulsată acum în principal de investiţii şi exporturi, vrea să-şi stimuleze piaţa internă.
Şomajul din zona euro a atins 10,8%, cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea uniunii monetare în 1999, potrivit datelor Eurostat, iar analiştii anticipează că situaţia se va înrăutăţi. Rata şomajului din Spania, deja cea mai ridicată din UE, ar putea depăşi 24% până la sfârşitul anului.
În cazul Portugaliei, stat care primeşte ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, amploarea şomajului a surprins chiar şi pe oficialii Comisiei Europene. Instituţia a recomandat însă ca ajutoarele de şomaj să fie reduse şi mai mult, scrie EUobserver. Rata şomajului din Portugalia este de 15%, iar în Grecia, stat de asemenea supus unui tratament dur de austeritate, şomajul ar putea urca la 20% anul acesta, după ce în 2011 a atins nivelul record de 17,3%.
În Germania, însă, rata şomajului s-a redus de la 7,4% în februarie la 7,2% în martie, minimul de la reunificarea ţării, iar angajaţii din sectorul public vor beneficia de cea mai mare majorare salarială din ultimele două decenii, de 6,3%, până la finalul anului viitor. Creşterii i-ar putea urma măsuri chiar mai generoase pentru sectorul privat, notează Thomson Reuters. O economie germană puternică este ceea ce au cerut mulţi economişti, care văd în Germania "îngerul" păzitor al zonei euro, şi chiar alte state europene, în special Polonia, care beneficiază din plin de elanul economic al statului vecin.