La 100 de ani după ce Titanicul s-a scufundat, epava navei va beneficia de protecţia Conveţiei UNESCO privind protejarea partrimoniului cultural subacvatic.
UNESCO a anunţat într-un comunicat trimis joi, remis de AFP şi citat de Agerpres, că au încercat să integreze Titanicul în programul de protecţie al organizaţiei încă din 2001, dar acest lucru nu a fost posibil, întrucât nava se scufundase în urma cu mai puţin de 100 de ani. Convenţia pentru protejarea patrimoniului cultural subacvatic a intrat în vigoare pe 2 ianuarie, iar acum cele 41 de state care au semnat-o, pot interzice distrugerea, jefuirea, vânzarea şi dispersarea obiectelor găsite la faţa locului. Ele pot lua toate măsurile de care dispun pentru a proteja epava şi pentru a se asigura că rămăşiţele umane sunt tratate cu demnitate.
Epava Titanicului se află la aproximativ 4.000 de metri sub apă în largul insulei Newfoundland, în ape internaţionale care, în prezent, sunt invadate de deşeurile navelor care le traversează, iar mulţi scufundători au lăsat flori de plastic şi plăci memoriale pe epavă. Titanicul s-a scufundat în largul insulei Newfoundland în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton, din Marea Britanie, la New York, după ce a lovit un iceberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Naufragiul vasului de croazieră s-a soldat cu peste 1.500 de morţi din cei 2.200 de pasageri care se aflau la bordul acestuia.
La 100 de ani după ce Titanicul s-a scufundat, epava navei va beneficia de protecţia Conveţiei UNESCO privind protejarea partrimoniului cultural subacvatic.
UNESCO a anunţat într-un comunicat trimis joi, remis de AFP şi citat de Agerpres, că au încercat să integreze Titanicul în programul de protecţie al organizaţiei încă din 2001, dar acest lucru nu a fost posibil, întrucât nava se scufundase în urma cu mai puţin de 100 d