Continuăm astăzi periplul nostru prin Biblie cu prezentarea unuia dintre cele mai importante personaje din Vechiul Testament: Moise, preţuit enorm atât de către evrei, cât şi de către creştini.
Simpla rostire a numelui Moise aduce cu sine o varietate de imagini biblice puternice: cea cu Dumnezeu deghizat în „tufişul în flăcări", deschiderea Mării Roşii, Viţelul de Aur şi, mai ales, dăruirea Tablelor cu cele Zece Porunci, pe Muntele Sinai.
Moise a acţionat la ordinele lui Dumnezeu - el, Moise, lucrând pentru Domnul, este cel care i-a scos pe evrei din robia Egiptului, a dezlănţuit cele zece pedepse asupra ţării Faraonului şi a călăuzit poporul ales prin deşert vreme de patruzeci de ani.
Istoria lui Moise, aşa cum ne-o povesteşte Biblia, este cu totul specială. Ar fi trebuit să moară la scurt timp de la naştere, căci Faraonul Egiptului dăduse ordin ca toţi bebeluşii evrei de sex masculin să fie înecaţi de la naştere, în Nil.
Yocheved, mama lui Moise, a reuşit totuşi să îl ascundă timp de trei luni, apoi l-a pus într-un coş de nuiele şi i-a dat drumul printre trestiile de pe Nil întru împlinirea destinului. Iar Moise a fost găsit de nimeni alta decât de fiica Faraonului, care l-a salvat şi l-a crescut în palatul regal nu ca pe un sclav, ci ca pe un om liber.
Moise nu este un simplu profet, cum mai sunt în Biblie, nu, el este cel ales să transforme un popor de sclavi într-o naţiune civilizată. În afara celor Zece Po-
runci, Moise a a adus şi multe regulamente legate de diferite ritualuri. Evreii sunt învăţaţi cum să îl iubească pe Dumnezeu, cum să îşi iubească aproapele, cum să îi iubească pe străini (aşa cum se iubesc pe ei înşişi!). Vedem, deci, cum mesajul pe care Dumnezeu l-a transmis lumii prin Moise a fost reluat şi dezvoltat de Iisus Hristos.
Biblia şi „Adevărul"
În preajma Sfintelor Să