Sumele pe care statele bogate le acorda statelor in dezvoltare au scazut pentru prima oara din 1997 datorita recesiunii globale, mentioneaza un raport al OCDE, citat de BBC. Principalii contributori au oferit 133,5 miliarde de dolari in 2011, in scadere cu 2,7% fata de anul 2010, a afirmat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Aceasta a adaugat in raportul sau anual ca scaderea a fost generata de consolidarea bugetara din statele membre OCDE.
Pana in 2011, ajutoarele oficiale pentru dezvoltare (AOD) s-au majorat constant timp de un deceniu. Valoarea acestora a crescut cu 63% intre 2000 si 2010, an in care au atins cel mai ridicat nivel. Pentru mult timp AOD au fost o sursa stabila de finantare a dezvoltarii si au amortizat impactul imediat al crizelor financiare precedente (precum criza datoriei publice din Mexic de la inceputul anilor 1980 sau recesiunea de la inceputul anului 1990).
Grupul Oxfam, confederatie formata din 15 organizatii care desfasoara activitati in peste 90 de tari pentru combatarea saraciei si inegalitatilor, a condamnat aceasta scadere a ajutoarelor, spunand ca poate "costa vieti".
"Sute de mii de persoane sarace vor fi fara medicamente care le pot salva vietile si mult mai multi copii nu vor merge la scoala din cauza reducerii ajutoarelor globale, prima scadere de dupa 1997", a spus Oxfam intr-o declaratie.
Multe dintre tarile clasificate de OCDE drept "slab dezvoltate" sunt in Africa Sub-Sahariana, insa lista include si tari precum Bangladesh sau Haiti. OCDE a afirmat ca reducerea AOD reprezinta o ingrijorare majora, aceasta venind intr-o perioada in care statele sarace - afectate de efectele crizei economice globale - au nevoie cel mai mult de sprijin.
"Ajutorul reprezinta doar o zecime din fluxurile totale catre tarile cu venituri reduse, insa aceste timpu