Etapele pe care compania Chevron trebuie să le parcurgă pentru obţinerea documentaţiilor de mediu necesare pentru începerea exploatării gazelor de şist vor dura cel puţin un an şi jumătate - doi ani, a declarat Sulfina Barbu, membru al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor, la conferinţa Focus Energetic. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
"Din punctul de vedere al documentaţiilor de mediu, Chevron trebuie să facă studii laborioase pe care să le prezinte Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Nicio aprobare de la ANPM nu se face fără dezbatere publică. Am convingerea că aceste dezbateri vor fi extrem de aplicate", a declarat Sulfina Barbu.
Potrivit acesteia, o serie de studii sunt necesare și pentru a solicita acordul de mediu pentru exploatarea efectivă. "Sunt documentaţii extrem de laborioase pe care compania trebuie să le facă. Mai repede de un an şi jumătate - doi ani nu pot fi parcurse etapele pentru obţinerea acordurilor. Mai este necesar un aviz de mediu pentru proiectul pe care vor să îl desfăşoare. De asemenea, activităţile de explorare trebuie să fie derulate cu acordul ANPC", a mai spus oficialul.
Deputatul a precizat că legislaţia actuală nu trebuie modificată din punctul de vedere al protecţiei mediului. "Este suficientă legislaţia actuală din punctul de vedere al protecţiei mediului. Este opţiunea fiecărui stat dacă vrea să aplice o lege specială pentru gazele de şist. Pentru protecţia mediului este suficient, include protecţia solului şi subsolului. Legislaţia este completă", a adăugat aceasta.
Sulfina Barbu a declarat că în Biroul Permanent al PDL nu s-a dezbătut propunerea retragerii Hotărârii de Guvern potrivit căreia Chevron poate exploata şi explora trei perimetre din Dobrogea. "Este posibil să fi fost o discuţie între o parte dintre colegi. Dar nu am dezb