Guvernul de la Chişinău a decis şi în acest an să acorde indemnizaţii celor care au avut de suferit în urma protestelor din aprilie 2009. Printre beneficiari sunt şi părinţii, dar şi soţia tânărului Valeriu Boboc, decedat în urma loviturilor primite.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Printre cei care vor primi ajutor financiar din partea statului sunt 73 de tineri care au fost maltrataţi, dar şi 43 de poliţişti. Victimele evenimentelor de acum trei ani vor primi o indemnizaţie în valoare de 5 până la 7 mii de lei (în jur de 400 de euro), în funcţie de gravitatea leziunilor corporale.
Din fondul de rezervă al Executivului, vor fi alocaţi peste 630 de mii de lei, dintre care 415 mii de lei vor fi direcţionaţi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, iar 217 mii de lei, Ministerului Afacerilor Interne.
Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, declară că indemnizaţiile au fost oferite, în urma solicitărilor parvenite la Comisia pentru identificarea persoanelor civile şi colaboratorilor organelor de poliţie care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009.
Acum trei ani, sute de tineri au fost reţinuţi de poliţişti, după care au fost bătuţi în comisariatele de poliţie. Până în prezent, nici o persoană nu a fost condamnată în dosarul "7 aprilie". Ba mai mult, fostul ministru de Interne şi comisarul general al Capitalei, au fost achitaţi la sfârşitul anului 2011.
Un raport recent al Amnesty International Moldova arată că nu s-a făcut mai nimic pentru a afla adevărul despre momentul 7 aprilie, victimele protestelor fiind şi acum în aşteptarea adevărului. Chişinău, Valeria Viţu, despre violenţele din 7 aprilie 2009
Guvernul de la Chişinău a decis şi în acest an să acorde indemnizaţii celor care au avut de suferit în urma protestelor din aprilie 2009. Printre beneficiari sunt şi părinţii, dar şi soţi