Banca Centrală Europeană a menținut dobânda-cheie la nivelul minim record de 1% și a respins insistențele Germaniei de a începe procesul de renunțare la politicile monetare anti-criză pe fondul problemelor care afectează redresarea economică a zonei euro și situația financiară a Spaniei.
Mario Draghi, președintele BCE, a declarat în cadrul conferinței de presă susținute după ședința consiliului director al băncii că inflația probabil se va menține peste ținta de 2% în acest an și că presiunile inflaționiste se vor intensifica, dar că abandonarea politicilor monetare anti-criză este prematură, anunță CNBC.
Presiuni inflaționiste
„Există presiuni inflaționiste produse de prețul ridicat al petrolului, taxe indirecte mai mari pe termen scurt, dar pe termen mediu, prognoza inflației este bine ancorată”, a declarat Draghi.
Draghi a încerat să liniștească și îngrijorările Germaniei despre efectul inflaționist al tsunamiului de bani revărsat prin cele două operațiuni de refinanțare pe termen lung (LTRO).
„Toate măsurile politice care nu se încadrează în normal sunt temporare prin natura lor”, a declarat acesta. „Toate uneltele necesare sunt disponibile pentru a rezolva riscurile pe termen mediu asupra stabilității prețurilor într-un mod ferm și oportun”.
Nevoie de timp
Draghi a adăugat că miliardul de euro în împrumuturi ieftine pe 3 ani acordate sectorului bancar a prevenit o criză bancară severă și că este nevoie de timp pentru a observa rezultatele complete ale acestor măsuri.
Informațiile BCE arată că băncile, în special cele italiene și spaniole, au folosit mare parte din banii împrumutați pentru a achiziționa obligațiuni suverane, măsură care a redus din intensitatea crizei datoriei suverane.