Singura şansă a producătorilor din Oltenia este să se asocieze şi să beneficieze de fonduri de la guvern. În Dolj, nu există nici un Grup de Acţiune Locală, în timp ce în alte zone, judeţele sunt pline. Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi în traistă, pare să spună ministrul agriculturii, Stelian Fuia, într-un scurt interviu acordat GdS.
GdS: Aţi spus că IMM-urile aduc bunăstarea...
S.F.: Eu cred asta.
GdS: Dar fiscalitatea a cam omorât IMM-urile în România... Cum putem sprijini atunci acest sector?
S.F.: Fiscalitatea în România este mult mai avantajoasă faţă de ţările din Uniunea Europeană.
GdS: Şi atunci, unde sunt IMM-urile?
S.F.: Avem o taxare de 16% cu care am continuat să ne luptăm să o menţinem în toată perioada de criză, ceea ce este un factor benefic pentru a aduce investitori în România. Trebuie să existe şi iniţiativă. Au fost şi programe guvernamentale pentru IMM-uri pe diferite forme de susţinere.
GdS: Situaţia este cea care este în România, însă...
S.F.: Oriunde în lume, această criză a afectat sectorul economic. Este normal ca şi sectorul IMM-urilor să fie afectat pentru că este cel mai expus, de exemplu, în faţa sistemului bancar, reticent să finanţeze un IMM care nu are active, nu are mijloace de garantare. IMM-uri sunt şi în agricultură şi noi, pe fonduri europene, am avut multe programe care stimulează înfiinţarea de IMM-uri. Vorbim de la fermele de subzistenţă pe care încercăm să le transformăm în nişte forme comerciale de activitate până la programele pentru a-i aduce pe tineri la ţară, a-i implica în agricultură. Avem aceste GAL-uri (grupuri de acţiune locală) la fel susţinute de fonduri europene şi o spun cu mâhnire, aici iarăşi guvernul nu poate să intervină să pună un GAL în Dolj, care nu are nici un GAL aprobat pentru că nu a fost decât o singură aplicaţie din Dolj şi nu s-a mers