Pal Schmitt, fostul președinte al Republicii Ungare, după un lung scandal de plagiat, în urma căruia Senatul Universității Semmelweis i-a retras titlul de doctor, a fost constrâns să demisioneze.
Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari
Pal Schmitt, dublu campion olimpic, fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Olimpic, fost președinte al Comitetului Olimpic Ungar, înalt funcționar loial în regimul communist, după schimbarea de regim a schimbat și el macazul și s-a înscris în partidul Fidesz.
După alegerile din 2010, Viktor Orban l-a selectat pentru a fi… șeful statului, desigur contând pe servilismul său deja endemic, servilism care a contribuit la restructurarea întregului sistem juridic al țării (360 de legi noi, plus o nouă Constituție).
Ca șef de stat, Pal Schmitt a semnat fără să crâcnească toate proiectele de lege și noua Constituție, or legea i-ar fi permis să le trimită înapoi Parlamentului pentru o nouă dezbatere și un nou vot sau să ceară controlul normativ al Curții Constituționale.
Rezultatul acestei furii legislative a stârnit o Opoziție și contestare vie nu numai pe plan intern, ci și din partea Organizației Națiunilor Unite, a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, generând izolarea internațională a Ungariei.
Orban l-a acoperit pe Pal Schmitt până în ultimul moment posibil, considerând orice atac contra lui drept un atac direct contra politicii sale. Presa a relatat și despre presiunile la care a supus Guvernul comisia de verificare a tezei de doctorat a Universității Semmelweis. Dar revolta și indignarea aproape a întregii clase politice, inclusiv a dreptei conservatoare, a presei, a organizațiilor civice l-au constrâns pe premier să dea înapoi.
Corului de proteste s-a raliat și presa de dreapta, obedientă necondiționat partidului premierului și Guvernului. Cotidianul Magyar Nemzet ș