Aderararea Turciei la Uniunea Europeană (UE), din punct de vedere strategic şi al securităţii, reprezintă un interes fundamental pentru ţara noastră, a declarat Leonard Ordan, Minis-trul Afacerilor Europene. Domnia sa a precizat că lărgirea UE nu este văzută cu ochi buni în rândul populaţiei din multe ţări din Vestul Europei, deşi statele occidentale au beneficiat de pe urma ultimelor două valuri de aderări. Acest lucru este cauzat de atitudinea unor politicieni care preferă să arunce vina pe politica de lărgire, decât să recunoască eşecul propriilor politici economice, consideră ministrul. "Este de-a dreptul frapant şi greu de acceptat atitudinea politicienilor care arată cu degetul spre muncitorii veniţi din noile state membre, decât să accepte că nu au aplicat cele mai bune politici pentru crearea de locuri de muncă", a declarat Leonard Orban. Criza în care se află zona euro a amplificat această tendinţă, introducând noi obstacole în procesul de lărgire a uniunii, a adăugat domnia sa.
Ministrul Afacerilor Europene speră ca, după ce dificultăţile din prezent vor fi depăşite, atitudinea faţă de extinderea UE să se schimbe şi cu ea şi retorica îndreptată împotriva Turciei.
Leonard Orban l-a asigurat pe omologul său turc, Egemen Bagiş, de întreg sprijinul din partea ţării noastre pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, amintind că statul român a sprijinit dintotdeauna candidatura acesteia.
Ministrul Afacerilor Europene a explicat că memorandumul de înţelegere pe care cele două state le-au semnat miercuri presupune asistenţă concretă din partea ţării noastre în privinţa negocierilor de aderare şi a armonizării legislaţiei turce la cea europenă. Domnia sa l-a sfătuit pe negociatorul şef al Turciei să nu se ferească să deschidă anumite capitole care pot să pară dure şi dăunătoare pentru economia locală, deoarece realizarea măsurilor cerute în aces