În timp ce BayFront Capital Partners se arată încântaţi de achiziţionarea “Cupru Min” Abrud şi detaliază planurile lor de exploatare a zăcămintelor de cupru de la Roşia Poieni, publicaţiile naţionale atrag atenţia asupra modalităţilor în care a fost stabilit preţul de licitaţie, mai precis faptul că în evaluare nu s-ar fi luat în considerare şi valoarea zăcământului.
Potrivit unor informaţii obţinute de Mediafax, în evaluare s-ar fi ţinut cont doar de activele societăţii şi cantităţile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate în condiţiile efectuării investiţiilor tehnologice şi de mediu preliminate de către conducerea societăţii prin intermediul unui plan de afaceri.
Firma care a realizat evaluarea “Cupru Min” este societatea comercială “Evaluar” din Alba Iulia, la care asociate sunt Lidia Cândea şi fiica acesteia, Cristina Cândea. Întrebată despre acest subiect, Cristina Cândea a explicat că în realizarea evaluării nu a fost luată în considerare şi valoarea zăcământului, deoarece acestea au fost cerinţele “Cupru Min”, dar că mai multe detalii ne poate oferi mama acesteia, care a participat la evaluare.
Contactată telefonic, Lidia Cândea ne-a explicat că zăcământul nu a făcut obiectul evaluării deoarece aparţine Statului Român, iar “Cupru Min” îl exploatează pe bază de licenţă.
“În cadrul raportului am inclus şi evaluarea licenţei, dar zăcământul nu a făcut obiectul evaluării. Pentru exploatarea zăcământului, oricine, fie Cupru Min sau nu, va achita o redevenţă care se stabileşte diferit de preţul patrimoniului şi care este stabilită de Ministerul Economiei. În realizarea evaluării am cuprins tot, de la valoarea construcţiilor, a utilajelor, a obiectelor de inventar, stocuri, creanţe, dar şi datorii către alţii şi licenţe. Eu consider că am întocmit un raport de evaluare cât se poate de corect şi care a fost de asemenea analizat de către