”Si acum, eu ce sa-i spun lui Borbely?”. Aceasta fraza ar putea fi rostita undeva, in viitor, de Traian Basescu, dupa ce actualul ministru al Mediului va fi parasit guvernarea in urma scandalului ”trafaletul”. Si nu ar fi decit o parafraza a unei alte replici a presedintelui, care ar merita readusa acum in atentia publica, prin implicatiile pe care le are.
O poveste politica extrem de grava petrecuta acum ceva ani a ramas pana azi nerezolvata si continua sa produca efecte, desi insusi presedintele a facut afirmatii explozive in legatura cu ea, anul trecut.
Ne referim la relatia dintre pretul platit de unii politicieni pusi sub acuzare de catre procurori si pretul pe care ar trebui sa il plateasca respectivii procurori daca se dovedeste ca au dat chix rasunator.
Ministrul UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, este pus sub acuzare intr-un caz de coruptie – desi pare cel putin de risul curcilor in comparatie cu marile scandaluri de la noi, o sa il luam, totusi, in serios – si se pregateste ritualul sacrificarii lui din guvern.
Din informatiile Inpolitics, UDMR a decis ca Borbely sa se retraga azi din functie, fara a mai astepta suspendarea de catre presedinte si se ia in calcul, totodata, refuzul de a mai desemna un inlocuitor pentru acesta, ca forma de protest.
Retragerea lui Borbely e un gest pe care maghiarii ar putea, totusi, sa il refuze, invocand exact rezervele lui Traian Basescu vizavi de procedura.
In urma cu citiva ani am avut ministri precum Teodor Atanasiu, Paul Pacuraru ori Tudor Chiuariu care au fost suspendati de presedinte din functii dupa ce procurorii DNA i-au pus sub acuzare, ori in urma unor plangeri penale. Ulterior, ei au fost dovediti de justitie drept nevinovati.
Urmarea?
In decembrie, anul trecut, de bunavoie si nesilit de nimeni, Basescu a declansat un atac devastator la TV la adresa procurorilor,