După ce Ministerul Educației a modificat modalitatea de admitere în facultate, un alt ordin emis de aceeași instituție impune ca examenul de licență să conțină două probe: un examen scris, oral sau o probă practică și susținerea lucrării de licență în fața unei comisii de specialitate.
Potrivit ordinului 3271/2012, examenele de finalizare a studiilor (examen de licență, de selecție, de diplomă și de disertație) vor putea fi organizate numai de instituții universitare acreditate. Conform articolului 4, examenul de absolvire și cel de licență/diplomă constau fiecare în câte două probe: una de evaluarea a cunoștințelor fundamentale și de specialitate și una care presupune prezentarea și susținerea lucrării de absolvire/proiectului de absolvire/lucrării de licență/proiectului de diplomă. Cel puțin una dintre cele două probe va trebui susținută în fața unei comisii de examinare.
Studenții universităților de medicină și farmacie vor avea, de asemenea, două probe. Prima probă din cadrul examenului de licență se constituie dintr-o componentă națională și, după caz, o componentă specifică. Componenta națională va fi sub forma unei lucrări scrise din tematica si din bibliografia anunțate de comisia de organizare.
Media de promovare a examenului de finalizare a studiilor trebuie să fie minimum 6.00. De asemenea, nota de promovare a unei probe scrise este de minimum 5.00. Media notelor celor din comisia de examinare se va calcula cu două zecimale.
Fiecare instituție de învățământ superior va trebui să elaboreze o metodologie proprie, prin care să ia măsuri care să asigure originalitatea conținutului lucrărilor prezentate. Totodată, metodologia va interzice comercializarea de lucrări științifice și va penaliza studenții care se vor prezenta cu o asemenea lucrare.
Citește aici ordinul MECTS în variantă integrală!
Examenul de disertație cons