Evaluarea pentru compania de stat Cuprumin nu a tinut cont de valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni pentru ca acesta nu se privatizeaza, a declarat Sorin Gaman, directorul directiei de Resurse Minerale din cadrul ministerului Economiei.
"Resursa nu s-a privatizat, asa e prevazut in Constitutie", a afirmat el la conferinta Focus Energetic.
Pretul tonei de cupru a ajuns la 8.500 de dolari pe tona pe bursele mondiale iar la aceste valori, zacamantul de la Rosia Poieni, pentru care Cuprumin are autorizatie de exploatare, valoreaza 20 de miliarde de dolari. Intrebat de valoarea exacta, Gaman a spus ca aceasta este de 13 miliarde de euro, insa de aici trebuie scazute investitiile. Directorul a mai precizat ca in acest ritm de pana acum, Cuprumin nu ar mai fi putut extrage in cativa ani nimic. "Cuprumin era pe pierdere daca facea investitiile in decopertare si depozitare de steril la nivelul la care trebuia sa le facem", a spus el. "Ne-am mentinut deasupra liniei de plutire pentru ca o companie care functioneaza atrage mai multi investitori decat una care nu functioneaza".
Intrebat in privinta profitului Cuprumin, de 30 de milioane de lei la o cifra de afaceri de 150 milioane de lei in 2011, Gaman a caracterizat profitul companiei drept unul "de conjunctura". El a mai spus ca anul trecut Cuprumin a produs 2 milioane de tone de minereu, din care s-au extras 6.300 de tone de concentrat. Aplicand formula la rezerva de un miliard de tone de minereu de la Rosia Poieni ar rezulta 3,15 milioane de tone de concentrat. Mai departe, aplicand regula de trei simpla, asta ar insemna ca viitorul proprietar al Cuprumin sa faca in total un profit de 3,48 miliarde de euro. Aceasta suma este, insa, extrapolata de la preturile bursiere actuale si la tehnologiile folosite acum de Cuprumin, activitatea firmei nefiind facute "ca la carte". Gaman a spus ca exista u