Peste 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului, conform unui studiu efectuat în luna martie de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Studiul relevă comportamentul părinţilor legat de automedicaţie, când vine vorba despre copiii lor, şi are în vedere cele mai frecvente boli pentru care se dau medicamente copiilor fără sfatul medicului, tipurile de medicamente cel mai des administrate de către părinţi sau cele mai invocate motive pentru care părinţii ajung la acest gest.
Studiul face parte din campania de responsabilitate socială "Medicamentele nu sunt bomboane", organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.
În ceea ce priveşte afecţiunile pe care părinţii aleg să le trateze fără a consulta un medic, răceala şi gripa se află pe primul loc. Peste 50% dintre părinţi au declarat că în ultimele 6 luni au dat medicamente celui mic fără un consult medical pentru simptome precum: tuse, febră, nas înfundat sau dureri în gât.
,,Automedicaţia este însoţită de foarte multe riscuri, mai ales în cazul copiilor, iar faptul că peste jumătate dintre părinţii intervievaţi au apelat la automedicaţie transformă acest fenomen într-o problemă de sănătate publică. Studiul ne-a arătat că deşi unii părinţi sunt conştienţi de implicaţiile automedicaţiei, nu corelează administrarea după bunul plac a medicamentelor cu riscul real al efectelor adverse. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă, să le transmitem părinţilor mesajul că medicamentele trebuie tratate cu seriozitate şi prin urmare administrarea lor trebuie să se facă doar sub supraveghere medicală", a declarat Cristian Luţan - director executiv adjunct ARPIM.
Din dorinţa de a proteja sistemul imunitar al copiilor, peste 61% dintre părinţi au dat vitamine preventiv copilului fără a lua legătura cu medicul pediatru. Analgezicele, antitusivele şi an