Sunt multe coincidenţe în cazul demisiei lui Laszlo Borbely. Iată cum comentează la RFI europarlamentarul PNL, Renate Weber, demisia ministrului Mediului. Ea spune că a existat o formă de presiune asupra ministerului de care depinde soarta unor proiecte controversate, precum Roşia Montană sau gazele de şist. "S-ar putea să asistăm la afectarea gravă a unor cariere politice", mai declară Weber.
Reporter: Cum priviţi demisia ministrului Mediului, Laszlo Borbely?
Renate Weber: Cu destul de multă reticenţă. Eu nu o să mă arunc, aşa cum probabil ar face alţii, care ar spune că e o dovadă a totalei independenţe a justiţiei. Am mai avut nişte cazuri de miniştri care tot aşa au fost obligaţi să renunţe la funcţiile lor, pentru ca după aceea să se obţină nişte achitări în instanţă. Am mai avut zilele trecute iarăşi o achitare mai mult decât spectaculoasă într-un alt dosar instrumentat de DNA timp de câţiva ani de zile, cel legat de transferurile din fotbal. Pentru mine nu înseamnă neapărat că cineva este vinovat şi s-ar putea într-adevăr să asistăm şi la afectarea gravă a unor cariere politice. Sigur, pe de altă parte, cred că demisia lui Laszlo Borbely este un gest firesc, pentru că nici nu poţi să fii într-o funcţie publică, expunându-te în acelaşi timp unei anchete penale şi unor critici care firesc ar fi urmat, dacă ar fi rămas în funcţie.
Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla cu proiectul controversat de la Roşia Montană? Avizul urma să fie dat sau nu de Ministerul Mediului.
R.W.: În ce priveşte Roşia Montană, sper să se pună un punct final după decizia de astăzi a Curţii de Apel Alba Iulia, care practic anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roşia Montană şi votate de Consiliul Local Roşia Montană. Eu mă gândesc că în urma acestei decizii, nici nu se mai poate da vreo aprobare de mediu. Pe de altă parte, însă,