Din toamnă, universităţile vor finanţa integral doar o parte dintre studenţii buni. Restul, îşi vor plăti parţial sau 100% educaţia. Sursa: REUTERS
Regulile de finanţare a învăţământului superior se schimbă radical: dacă până acum, 40- 50% dintre studenţi beneficiau de educaţie gratuită, din toamnă un procent mai mic de studenţi va avea parte de finanţarea studiilor în procent de 100%.
Restul, vor plăti un anumit procent sau integral. Totuşi, nu scade suma alocată de stat universităţilor, ci banii se împart altfel.
Un student "costă" 4.000 de lei
Ca noutate, finanţarea se va face pe bază de granturi de studiu, iar un grant complet înseamnă 4.000 de lei/ an/ student echivalent, faţă de 2.600-2.800 de lei, cât era până acum. "Universităţile pot împărţi sumele primite, în aşa fel încât un student poate beneficia de un grant complet sau unul fracţionat. Spre exemplu, el plăteşte 1.000 de lei, universitatea, 3.000", explică ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Sumele economisite prin fracţionarea granturilor pot fi folosite pentru finanţarea parţială a altor studenţi. Fiecare instituţie are dreptul să stabilească numărul de studenţi pe care îi finanţează, ce procent din grant le alocă şi pe ce criterii.
Taxe mici, costuri mari
Ministrul atenţionează studenţii că finanţarea primită într-un an se poate diminua sau chiar pierde în următorul.
Cauza principală a subfinanţării universitare a fost, până acum, suma mică alocată per student (2.600-2.800 de lei), crede ministrul. "Din aceşti bani, se mai luau şi pentru finanţarea celor care îşi plăteau studiile, pentru că taxele nu acopereau costurile reale", mai spune el.
4.000 de lei
este suma alocată pentru finanţarea de bază a unui student, suma crescând cu peste 1.000 de lei faţă de anii trecuţi
"Un student