După implementarea cu succes a celei mai mari restructurări de datorie din istorie, guvernul Greciei se pregătește de luptă contra unui grup mic dar bine finanțat de investitori care refuză să schimbe obligațiunile deținute și să sufere o pierdere de 75% din valoarea acestora.
Aceștia, care reprezintă aproximativ 2-3% din numărul obligațiunilor deținute de fondurile private, speră în continuare că guvernul de la Atena, contrar declarațiilor publice, îi va plăti la valoarea nominală a obligațiunilor, anunță CNBC.
Acest lucru va crea, însă, un precedent periculos, nu doar în ceea ce privește pe investitorii care au acceptat pierderile și care vor fi, normal, foarte furioși, dar și prin faptul că va arăta că Uniunea Europeană este dispusă să negocieze individual cu fondurile de hedging care dețin obligațiuni riscante.
Ultimatum sau fanfaronadă?
Oficialii greci au fost extrem de clari și de neclintit în declarațiile lor. „Ne aflăm pe un soclu etic”, a declarat Petros Christodoulou, șeful agenției de gestionare a datoriei Greciei care supraveghează efortul de restructurare a datoriei. „Ce am oferit deja este cea mai bună ofertă pe care deținătorii de obligațiuni o vor primi din partea noastră”.
Pentru fondurile care refuză să participe în procesul de restructurare, aceste declarații sunt doar de fanfaronadă. Fondurile au acumulat cote de control în multe tipuri de obligațiuni grecești, o mărturie a vremurilor în care Grecia și companiile sale de stat puteau să se împrumute pe piețele financiare globale. Unele obligațiuni sunt denominate în yeni, printre care și compania națională de căi ferate, aflată aproape în faliment.
„Enervare maximă”
Cum valoarea majorității acestor obligațiuni este modestă – cele care au scadența în mai însumează 450 de milioane de euro – deținătorii speră că vor fi plătiți