În România există un sistem de învăţământ care bate orice liceu teoretic sau facultate. Şcolile Cooperaţiei Meşteşugăreşti pregătesc absolvenţi în funcţie de cerinţele din piaţa muncii.
„Avem prea mulţi filosofi şi prea puţini chelneri sau tinichigii" - se plângea preşedintele Băsescu vorbind despre racordarea şcolii româneşti la nevoile de pe piaţa muncii. Şi totuşi, există o zonă în care dorinţele preşedintelui sunt realitate: şcolile aflate sub patronajul sistemului meşteşugăresc. Aproape 1.000 de elevi, de la clasele primare până la cei de liceu, au vizitat săptămâna aceasta atelierele Colegiului UCECOM „Spiru Haret" din Bucureşti. Copiii au aflat ce presupune munca într-un salon de coafură, ce fac un mecanic auto, un lăcătuş sau un tehnician mecatronist.
În salonul de coafură, ucenicii la stilistică le-au explicat elevilor tot ce voiau să afle despre îngrijirea părului. Apoi i-au invitat pe scaune pentru o demonstraţie - fetele s-au ales cu bucle, iar băieţii cu „ţepi".
Fetele mai ales au fost foarte încântate de activitatea din salon. „M-a coafat o fată de clasa a X-a. E mişto să vezi cum eleve mai mici decât noi sunt atât de pasionate. M-ar atrage să fac un curs de cosmetică aici (n.r. - Colegiul oferă şi cursuri de calificare profesională pentru adulţi), dar nu neapărat ca să mă angajez după aia, ci aşa, pentru mine", spune Cristina Surdu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ion Creangă".
Băieţii, în schimb, au fost mult mai impresionaţi de mecatronică (o combinaţie între electronică, informatică şi mecanică). Demonstraţiile cu roboţi care realizau automat o acţiune, cum ar fi să mute un cilindru de metal dintr-un loc într-altul, i-au dat gata. „Mecatronica e foarte tare! Aş vrea să mă duc la liceu la «Henri Coandă», dar, dacă nu iau acolo, vin aici. UCECOM-ul e pe locul doi", spune Darius Faraji, elev în clasa a VIII