Puterea şi opoziţia s-au aşezat la aceeaşi masă pentru a discuta propunerile fiecărui partid de modificare a legii electorale pe care ar vrea s-o finalizeze până la sfârşitul lunii aprilie. Până acum, singurul numitor comun între PDL şi USL este votul uninominal într-un singur tur.
Proiectul depus la Parlament în iulie anul trecut de Victor Ponta şi Crin Antonescu constituie punctul de plecare pentru discuţiile din comisia de modificare a legii electorale. Liderii USL propun în primul rând reducerea numărului de parlamentari la 318 distribuiţi în două Camere ca şi în prezent.
În plus, Uniunea vrea vot majoritar într-un singur tur pe principiul câştigătorul ia tot. La acest capitol, USL şi PDL au puncte de vedere comune. Cel puţin deocamdată, întrucât unii dintre democrat-liberali îmbrăţişează ideea păstrării actualului sistem de vot care i-ar avantaja la viitoarele alegeri.
Tot în proiectului USL, se interzice traseismul politic. Parlamentarul care pleacă la alt partid îşi va pierde fotoliul. Această prevedere nu este însă susţinută de democrat-liberali, aceştia susţinând că mandatul de parlamentar nu este imperativ, potrivit Constituţiei şi numai modificând această lege se poate schimba ceva în acest sens.
De altfel, PDL vrea modificarea Constituţiei la pachet cu legea electorală pentru că numai aşa s-ar putea ajunge la Parlament unicameral cu maxim 300 de aleşi.
Şi pragul electoral ar putea fi modificat în viitoarea lege în sensul scăderii acestuia de la 5 la 3%. Aceasta este doleanţa UDMR. De altfel, UDMR nu este de acord nici cu principiul câştigător ia tot, variantele susţinute de formaţiune fiind sistem de vot uninominal proporţional sau mixt.
Puterea şi opoziţia s-au aşezat la aceeaşi masă pentru a discuta propunerile fiecărui partid de modificare a legii electorale pe care ar vrea s-o finalizeze