Două posturi negre, două mese îmbelşugate, două slujbe de Înviere. Aşa sărbătoresc Paştele, în fiecare an, mai multe familii mixte de ortodocşi, catolici sau reformaţi.
Raluca Nelepcu, jurnalistă la ziarul german „Banater Zeitung" din Timişoara, este botezată ortodox. „Bunica din partea tatălui, «omama», a fost şvăboaică, de la Buziaş, deci romano-catolică. Tata e şi el romano-catolic, de aceea atât la bunici - cei la care am crescut - cât şi la părinţii mei sărbătoream de două ori Paştele. De când mă ştiu venea de două ori iepuraşul la mine, spre mirarea celorlalţi copii", a spus Raluca
Nelepcu.
Tânăra susţine că, dacă este întrebată azi de cineva ce religie are, spune că este catolică. „În Banat sunt foarte mulţi oameni care sărbătoresc Paştele de două ori şi mi se pare un lucru frumos. Adică te bucuri de două ori de o sărbătoare frumoasă. Semnul crucii îl fac romano-catolic, de la stânga la dreapta", a mai spus timişoreanca.
Cea mai mare bucurie a Paştelui dublu a fost în copilărie, când cadourile veneau de două ori. „Omama (în germană şi maghiară, „bunica" - n.r.) mă ameninţa că, dacă sunt rea, iepuraşul îmi va pune în cuib balegă de cal. Aşa că încercam să fiu cuminte înainte de Paşte. În copilărie, ambele sărbători mi-au fost la fel de importante, că doar primeam dulciuri de două ori. Şi azi le păstrez pe amândouă", a mai declarat Raluca.
Sâmbătă - la Înviere, duminică - la Florii
Pregătirile pentru Sărbătorile Pascale sunt în toi şi în gospodăria familiei Laszlo din comuna clujeană Ceanu Mare. Veronica (83 de ani) şi Ioan Laszlo (79 de ani) spun că, de 61 de ani, au ţinut mereu de două ori Paştele, atunci când cel ortodox nu coincidea cu cel catolic şi reformat, „al ungurilor", aşa cum spune capul familiei Laszlo. „Suntem puţini maghiari în zonă. Şi eu, şi soţia ne-am născut şi am trăit la Ceanu Mare. N