Liderul secţiei basarabene a Partidului Naţional Ţărănesc, Petru Grosu, şi fostul primar de Soroca Vasile Leviţchi s-au numărat printre persoanele racolate de poliţia politică sovietică.
În 28 iunie 1940, când sovieticii încep ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa, multă lume nu reuşeşte să se evacueze în dreapta Prutului. Alţii nici nu au dorit să plece, întrucât considerau că „poporul nu trebuie lăsat fără păstori". Majoritatea reprezentanţilor elitei basarabene interbelice au fost reprimaţi imediat fără milă de către ocupanţi, prin execuţie sumară sau deportare în Siberia.
Mai puţin se ştie însă despre unii lideri basarabeni care au devenit agenţi ai poliţiei politice sovietice, care au ajutat la deconspirarea persoanelor loiale României, a celor care aveau merite deosebite faţă de Ţară sau continuau să fie în serviciul guvernului român în teritoriile invadate de vecinul estic în 1940-1941.
Agentul „Petrov", lider ţărănist
Unul dintre aceşti agenţi ai NKVD, lider al unei secţii basarabene a Partidui Naţional Ţărănesc, avea pseudonimul „Petrov". Se potrivea de minune unei descrieri despre agenţii secreţi din filmele hollywoodiene. Avea o înfăţişare fizică plăcută şi se bucura de succes enorm la femei. În viaţa de zi cu zi era foarte atent, conspirativ, graţie unei experienţe politice acumulate ani de-a rândul în viaţa politică a României, inclusiv în Basarabia.
Acesta fusese racolat în aprilie 1941 de către organele NKGB ale RSS Moldoveneşti (denumirea poliţiei politice sovietice, între 3.02.1941 - 20.07.1941 şi apoi între 1943 şi 1945), dar nu ştim exact în ce împrejurări şi dacă a făcut asta benevol sau a fost şantajat cu represiunea. Din documentele ce ne-au stat la dispoziţie, păstrate în arhivele din Chişinău, reiese însă că în scurt timp a devenit un agent care manifesta exces de zel în serviciul Moscov