Germania şi Elveţia au semnat un amendament la acordul bilateral privind taxarea conturilor secrete deţinute de germani în băncile elveţiene, înăs-prind normele privind evazionismul.
Ministerul german de Finanţe a anunţat, ieri, că cele două ţări au convenit creşterea la 21-41%, de la 19-34%, a taxei retroactive pe fondurile deţinute de cetăţeni germani în conturi din Elveţia. Cele două părţi au stabilit şi impunerea unei taxe de 50% în cazul celor care moştenesc conturi bancare în Elveţia şi nu vor să le declare.
Noua versiune a acordului dă dreptul autorităţilor germane să înainteze 1.300 de cereri Elveţiei pentru inves-tigaţii în cazuri de evaziune fiscală, faţă de aproape 1.000 în înţelegerea iniţială. În plus, termenul de la care germanii trebuie să anunţe autorităţile elveţiene că-şi scot banii din ţară a fost stabilit la 1 ianuarie 2013, faţă de 31 mai, cât era prevăzut anterior. Mutarea termenului urmăreşte limitarea exodului către alte paradisuri fiscale.
Germania a reluat negocierile cu Elveţia asupra acordului semnat în septembrie, după ce principalul partid de opoziţie, SPD, a anunţat că îl va bloca în camera superioară a parlamentului german, unde coaliţia cancelarului Angela Merkel nu are majoritate.
SPD a precizat ieri, după anunţul Ministerului de Finanţe, că va vota împotriva acordului revizuit.
Germanii deţin aproximativ 150 de miliarde franci în bănci din Elveţia.
ALINA VASIESCU Germania şi Elveţia au semnat un amendament la acordul bilateral privind taxarea conturilor secrete deţinute de germani în băncile elveţiene, înăs-prind normele privind evazionismul.
Ministerul german de Finanţe a anunţat, ieri, că cele două ţări au convenit creşterea la 21-41%, de la 19-34%, a taxei retroactive pe fondurile deţinute de cetăţeni germani în conturi din Elveţia. Cele două părţi au stabilit şi impunerea unei taxe de 50