Soţii care nu vor scandal au posibilitatea să se despartă la notar. Vezi ce se întâmplă în cazul în care nu vă înțelegeți și trebuie să împărțiți mai multe bunuri, poate și o casă luată printr-un credit aflat în derulare. Sursa: ARHIVA EVZ
Pe cât de greu este divorţul, pe atât de greu este partajul, îşi spun de cele mai multe ori soţii, care uită parcă toţi anii petrecuţi împreună în momentul în care trag linie şi încep să facă împărţeala agoniselii de-o viaţă.
Legea vine totuşi în sprijinul celor care nu vor să-şi spele rufele murdare prin săli de judecată şi le permite să se despartă pe cale amiabilă la notar şi să-şi facă rânduiala proprietăţilor fără tam-tam. Dacă trag cu dinţii de avere, doar judecătorul îi poate despărţi.
Despărţire amiabilă, din 2011
Noul Cod Civil, care a intrat în vigoare anul trecut, le permite soţilor să se despartă amiabil la notar. "Părţile sunt înţelese asupra bunurilor cu care rămân, indiferent de criterii. De exemplu, au cinci case şi se pun de acord ca unul dintre ei să rămână cu trei, iar altul cu două", explică notarul Ruxandra Pană.
Soţii care nu se înţeleg sunt obligaţi să meargă în instanţă, unde doar bunurile dobândite după căsătorie se împart. Moştenirile, donaţiile sau alte bunuri achiziţionate înainte de această dată nu fac obiectul partajului, indiferent câţi ani de căsnicie au la activ. "Există o poveste cu care vin toţi clienţii că bunurile deţinute de dinainte de căsătorie se împart dacă au trecut cinci ani de căsnicie. Este un mit. Doar bunurile dobândite de soţi în timpul căsniciei sunt considerate coproprietăţi în devălmăşie şi se împart la jumătate", explică avocatul Antonia Enache, de la cabinetul bucureştean de avocatură cu acelaşi nume.
Cât contează dacă ai avut salariul mai mare
Totuşi, instanţa poate face împărţeala în funcţie de contribuţia