Judecători, procurori și colaboratori ai Securității se fac vinovați pentru evadarea bloggerului rus, suspectat că ar fi pus la cale o „revoluție twitter" în Moldova acum trei ani. Aceasta este concluzia comisiei parlamentare de anchetă, care și-a prezentat azi raportul în fața deputaților.
Comisia a stabilit că judecătorul de instrucție a schimbat măsura preventivă de arest fără ca Eduard Baghirov să aibă domiciliu sau viză de reședință în Republica Moldova și l-a eliberat direct din sala de judecată. Mai grav este că magistratul nu și-a expediat încheierea comisariatului Buiucani, pentru ca polițiștii să verifice dacă bănuitul respectă condițiile arestului la domiciliu. Ministrul de Interne, Alexei Roibu, a declarat la audieri că subalternii săi n-au participat în niciun fel la anchetă, Baghirov fiind însoțit la procesele de judecată de către detașamentul special al SIS.
În același timp, deputații susțin că procurorii și colaboratorii SIS n-au prevenit evadarea scriitorului, având în vedere că i-au interceptat convorbirile încă pe când se afla în penitenciarul nr. 13.
Potrivit anchetei, complice la fuga rusului a fost și un jurnalist din Moldova, care l-a însoțit în călătoria sa cu mașina prin regiunea transnistreană până la Odesa, unde Baghirov a luat un avion spre Moscova.
„Republica Moldova este săracă și lovită de nevoi pentru că are asemenea funcționari care nu-și fac datoria, nu lucrează în interesele statului, ci activează în interes personal", a comentat deputatul liberal Valeriu Saharneanu.
„Practic toate organele de drept sunt de vină. Cum să credem că adevărul despre 7 aprilie va ieși la suprafață, dacă avem o disfuncționalitate totală a instituțiilor statului?", s-a întrebat și neafiliatul Mihai Godea.