Se împlinesc 80 de ani de la naşterea scriitorului brăilean Fănuş Neagu, iar la finele lunii se împlineşte un an de când el a plecat în lumea celor drepţi, "să se tutuiască cu sfinţii", cum frumos ne spunea într-un ultim interviu.
După un an, casa Fănuş Neagu din Gradiştea a devenit muzeu şi primeşte zilnic zeci de vizitatori, îndeosebi copii. Casa este în administrarea CJ-ului, dar situaţia ei e încă incertă, în sensul că nu a fost predată Consiliului Local, iar profesorul Nicu Negoiţă este gazdă doar pentru că aşa şi-a dorit scriitorul.Casa Memorială „Fănuş Neagu" , îmbogăţită cu manuscrisele scriitorului
Anita, fiica scriitorului, se străduieşte să editeze în acest an şi extensia romanului la care lucra Fănuş Neagu, „Asfinţit de Europă, răsărit de Asie".
Casa memorială a scriitorului Fănuş Neagu, din comuna brăileană Gradiştea, şi-a deschis uşile pentru vizitatori încă din luna august 2011, însă, de acum, aici pot fi văzute şi manuscrise ale romanelor scrise de către maestru. Sunt sute de file „muncite", amintiri cu şi despre locul de suflet al scriitorului, Brăila, încercări reuşite de a-i imortaliza pe „nebunii frumoşi".
Mai mult, Anita, fiica lui Fănuş Neagu, care a participat la amenajarea imobilului, ne-a mărturisit că se străduieşte să dea publicităţii, până la sfârşitul anului, varianta lărgită a romanului „Asfinţit de Europă, răsărit de Asie".
În ultimul său interviu, acordat reporterilor Adevărul, în urmă cu un an şi jumătate, pe când se afla în spital, Fănuş Neagu spunea că lucrează la o carte, „fără titlu", despre Brăila: „De altfel, toate cărţile sale au legătură cu Brăila", a adăugat Anita Neagu.
Ca în copilărie
„Este ultimul său roman şi în ultima perioadă, din spital, a lucrat la extinderea lui. Nu l-a terminat, dar vreau să-l public, am vorbit deja cu o editură, sper ca în acest an să pot lansa cartea. Proba