După ce acum o săptămână Comisia de Comerţ Internaţional a Parlamentului European a votat împotriva trimiterii acordului comercial ACTA la Curtea Europeană de Justiţie, Comisia Europeană a venit cu o altă decizie astăzi.
Miercuri, Comisia a aprobat solicitarea ce va trimisă către Curtea de Justiţie. Comisia a întrebat CEJ dacă ACTA este compatibil în vreun fel cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi libertatea de exprimare, protecţia informaţiilor şi dreptul la proprietate intelectuală, scrie Agerpres.
Solicitarea către CEJ aprobată de către Comisie este o întrebare juridică extinsă ce va permite CEJ să realizeze o examinare detaliată. Aceasta este „Este Acordul Internaţional Împotriva Contrafacerii compatibil cu tratatele europene, în special Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene?".
"Sper că Parlamentul European va respecta Curtea Europeană de Justiţie şi va aştepta opinia acesteia înainte de a lua propria decizie privind ACTA", a spus comisarul European pentru comerţ, Karel De Gucht. "Majoritatea criticilor împotriva ACTA exprimate de oameni din întreaga Europă s-au concentrat pe potenţialele efecte negative asupra drepturilor noastre fundamentale. Prin urmare, sesizarea va permite instanţei supreme a UE să clarifice independent legalitatea acestui acord", a mai adăugat De Gucht.
Săptămâna trecută, Comisia de comerţ Internaţional, care are un rol decisiv în ratificarea tratatului, a votat împotriva trimiterii unei întrebări proprii către CEJ, deoarece acest lucru ar fi întârziat calendarul ratificării. Practic, o asemenea solicitare ar fi întârziat votul asupra ACTA cu 18 luni. Netrimiterea unei întrebări de la Comisia de Comerţ Internaţional a făcut ca ACTA să-şi urmeze calendarul iniţial. Astfel, la finalul acestei luni, raportorul Daniel Martin va prezenta un proiect de raport, care va fi desch