La Memorialul Nicolae Bălcescu, 500 de copii din judeţele Vâlcea şi Argeş descoperă tainele bucătăriei tradiţionale, pregătind tocăniţă de cartofi şi gogoşi
Larmă, animaţie, bucurie în rândul copiilor care trec în săptămâna aceasta poarta Memorialului Nicolae Bălcescu. Azi, 5 aprilie, „Nicolae" a fost trezit dis-de-dimineaţă de elevii veniţi să afle cât mai multe informaţii despre bucătăria românească, despre ceremonialul domnesc şi despre istoria armelor. Cei sosiţi pentru atelierul „bucătărie" s-au echipat ca nişte bucătari iscusiţi şi s-au pus pe treabă: trebuiau să pregătească tocăniţă de cartofi şi gogoşi. În timp ce unii curăţau şi taiau cartofii şi celelalte legume, alţii framântau aluatul. Fiecare elev trebuia să facă câte ceva, inclusive să aducă lemne pentru foc. Bineîţeles că focul se făcea afară, sub tuci, iar pentru fetiţa care mesteca în tocană, n-a fost o problemă serioasă fumul şi vâlvătaie, copila fiind îndeaproape supravegheată de ochii ageri ai muzeografului Victor Hănulescu dar şi ai profesoarei. Tocaniţa pregătită după o reţetă a bunicii cât şi gogoşile au fost... un deliciu, iar la masa care s-a aşternut în curtea muzeului pe iarbă, copiii au mâncat cu multă poftă. N-a mai rămas nimic !
O altă grupă de elevi au pregătit mămăligă cu brânză şi smântână! Ceva de vis!
500 de copii din Vâlcea şi Argeş
Acţiunea se derulează în perioada 2-6 aprilie în cadrul săptămânii " Şcoala altfel" şi la ea participă 500 de elevi. Ea este organizată de Memorialul Nicolae Bălcescu în parteneriat cu Şcoala Nr 5, Colegiul "Mircea cel Bătrân", Şcoala Nr 10 Şcoala "Take Ionescu", toate din Rm. Vâlcea şi Şcolile cu clasele I-VIII din localităţile Rotărăşti, Predeşti, Cocoru (jud. Vâlcea), Şcoala cu clasele I-IV Măncioiu (jud. Argeş). La Muzeul lui „Nicolae" sunt organizate programele cultural-pedagogice "Paşi prin istorie"(pentru elevii din clase